Westvaartpark

Duurzaam wonen
Westvaartpark

Duurzaam wonen

Duurzaamheid betekent onder meer het zinvol omgaan met schaarse middelen, zoals energie. Zorg voor het milieu gaat daarbij hand in hand met kostenbesparing en comfort voor de toekomstige bewoners. Een aangenaam klimaat in uw nieuwe woning staat hierbij centraal.

Direct zelf indicatie van de lage energielasten berekenen!

Dit wordt gedaan aan de hand van beschikbare statistische gegevens en energieberekeningen van woningen in Westvaartpark. Hiermee heb je samen met de bruto maandlasten voor de hypotheek een compleet beeld van jouw woonlasten.
Energielasten berekenen

Energie Neutraal Gebouwen (ENG)

Toekomstige woningen moeten gebouwd worden onder de energieprestatie-eisen voor Bijna Energie neutrale Gebouwen (BENG). Dit is een verzameling eisen, zoals de maximale energiebehoefte voor verwarming en koeling en een aandeel duurzame energie. In Westvaartpark  wordt voorgesorteerd op de toekomst en wordt een groot deel van de woningen nu al gebouwd conform de ENG-eisen. (Energie Neutraal Gebouw).

De voordelen voor u als bezitter van een BENG of ENG wonen zijn onder andere de lagere energierekening en het wooncomfort. Een (B)ENG woning is energiezuinig. Dit zorgt voor een lager energieverbruik, daarmee lage energielasten en een reductie van CO2.

De volgende woningen van het beschikbare aanbod worden uitgevoerd als Energie Neutraal Gebouw:

  • Bouwnummers 89 en 97 (verandawoningen-fase 2a)
  • Bouwnummers 99 en 101 (twee-onder-een-kapwoningen L- fase 2a)
  • Bouwnummer 64 t/m 77 (eengezinswoningen – fase 2b)
  • Bouwnummer 120 t/m 129 (herenhuizen – fase 2b)

De volgende woningen worden uitgevoerd als Bijna Energie Neutraal Gebouw

  • Bouwnummers 104, 105 107 (twee-onder-een-kapwoningen XL)

Voor de woningen in Westvaartpark geldt dat een uitgebreid pakket aan maatregelen en voorzieningen wordt getroffen. Wij noemen u hieronder alvast de belangrijkste:

Duurzaam-wonen-Icon-warmtepomp-Nieuwbouw-Westvaartpark

Bodemwarmtewisselaar met individuele warmtepompen

In Westvaartpark  wordt “gasloos” gebouwd. In plaats van de bekende CV-ketel zal uw woning worden verwarmd met een individuele warmtepompinstallatie. Deze installatie bestaat uit twee belangrijke onderdelen: 1. Een warmtepomp voor de verwarming en warmtapwaterbereiding en 2. een gesloten verticale bodemwisselaar. Deze gesloten verticale bodemwisselaar is een buis die diep in de grond is geboord en waar een water/glycol mengsel door wordt gepompt. Het watermengsel van de bron wordt door de warmtepomp gebruikt door er warmte uit te halen. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om CV op temperatuur te krijgen en/of om de boiler op te laden.

Dit is een bijzonder efficiënte en duurzame wijze van verwarmen. Hoewel het systeem geen airconditioning is, kan het systeem ’s zomers ook zorgdragen voor beperkte (ver)koeling.

Duurzaam-wonen-Icon-vloerverwarming-Nieuwbouw-Westvaartpark

Laagtemperatuur vloerverwarming

Bij vloerverwarming komt de warmte in uw woning niet meer van radiatoren aan de muur, maar van de vloer onder uw voeten. Heerlijk comfortabel! Bovendien zijn er geen radiatoren meer nodig, wat ruimte bespaart en u meer vrijheid geeft om uw woning in te delen. Vloerverwarming is energiezuiniger dan radiatoren. Dankzij het grote verwarmingsoppervlak van de vloer kan de warmte namelijk op een lagere temperatuur verspreid worden. Wat anders is dan bij een traditioneel systeem met radiatoren, is dat het systeem minder snel reageert. Geadviseerd wordt om de ruimtetemperatuur gedurende de dag en nacht, zo veel mogelijk gelijk te houden. Gedurende de nacht kan  de temperatuur ca.  2 – 3°C worden verlaagd. Vloerverwarming reageert trager dan conventionele verwarming waardoor het stookgedrag hierop enigszins moet worden aangepast. Om vloerverwarming op temperatuur te krijgen is circa 1 a 2 uur nodig. Proefondervindelijk is vastgesteld dat er meer energie is benodigd voor het op temperatuur brengen van een te koude vloer dan dat men gedurende de nacht de vloerverwarming continu in bedrijf blijft. Er wordt in elke verblijfsruimte een thermostaat geplaatst zodat in elke ruimte de temperatuur nageregeld kan worden. Echter, is dit geen individuele regeling per ruimte.

Duurzaam-wonen-Icon-extra-isolatie-Nieuwbouw-Westvaartpark

Goede isolatie

Goede isolatie werkt als een warme deken om uw woning. Daardoor is er minder energie nodig om uw woning op temperatuur te houden in de winter. Uw muren zijn daardoor ook warmer, wat in de winter zorgt voor een aangename temperatuur in uw woning.

Duurzaam-wonen-Icon-kierdichting-Westvaartpark

Kierdichting

In veel oude woningen zitten gaten en kieren, waardoor koude lucht in de winter en warme lucht in de zomer eenvoudig de woning binnen dringt. Bij de bouw van uw nieuwbouwwoning letten wij extra op kierdichting. Dit voorkomt ongewenste luchtstromen. Zo bespaart u op energiekosten en blijft uw woning in de winter lekker warm en in de zomer heerlijk koel.

Duurzaam-wonen-Icon-Westvaartpark

Isolatie glas

De ramen bestaan uit meerdere lagen (HR++) glas. Hierdoor isoleert het glas uitstekend en bespaart u aanzienlijk op het energieverbruik van uw woning. Het is ook extra comfortabel, omdat er nauwelijks kou van het glas af straalt.

Duurzaam-wonen-Icon-Zonnepanelen-Westvaartpark

Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Deze elektriciteit kunt u gratis in uw huis gebruiken en zorgt voor een lagere energierekening. Zo bent u minder afhankelijk van uw elektriciteitsleverancier. Wanneer de zonnepanelen meer opwekken dat u op dat moment nodig heeft in uw woning, wordt deze stroom aan het elektriciteitsnet teruggeleverd. Deze stroom wordt gesaldeerd met de stroom die u gebruikt voor de warmtepomp, ventilatie en voor het huishoudelijke gebruik. De mogelijkheid bestaat dat de salderingsregeling komt te vervallen. De verwachting is dat hiervoor een subsidieregeling terugkomt. Het is wel van belang dat u bij het betrekken van uw nieuwe woning aan uw energieleverancier opgeeft dat u zonnestroom opwekt.

Duurzaam-wonen-Icon-warmteterugwinning-Nieuwbouw-Westvaartpark

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning

Voor een goede luchtkwaliteit moet uw huis het hele jaar door geventileerd worden. Ventilatieroosters in de kozijnen kunnen in de winter onaangenaam zijn. Bovendien dient de koude buitenlucht door de verwarming op kamertemperatuur gebracht te worden. Dit kan slimmer. Met een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt de warmte van de afvoerlucht gebruikt om de verse buitenlucht op te warmen. Hierdoor is de lucht die in uw woning  komt warmer. Dat voelt aangenamer aan en het scheelt behoorlijk in de energiekosten om uw huis te verwarmen. Met dit systeem zijn er geen luchtroosters in de gevel nodig, waardoor geluiden van buiten niet eenvoudig de woning in kunnen komen. Vanzelfsprekend kunt u ook in alle ruimten van uw woning ramen openen om te ventileren als u dat wenst.

Douchegoot WTW

Er wordt gebruik gemaakt van een douchegoot WTW waarbij de warmte van het wegstromende douchewater wordt gebruikt om het koude douchewater alvast op te warmen. Hierdoor hoeft er minder warmwater gebruikt te worden bij het douchen vanaf de warmtepomp.