Westvaartpark

Duurzaam wonen
Westvaartpark

Duurzaam wonen

Duurzaamheid betekent onder meer het zinvol omgaan met schaarse middelen, zoals energie. Zorg voor het milieu gaat daarbij hand in hand met kostenbesparing en comfort voor de toekomstige bewoners. Een aangenaam en gezond klimaat in je nieuwe woning staat hierbij centraal.

Bij de ontwikkeling van de woningen in Westvaartpark staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Hieronder een toelichting op de verschillende maatregelen.

BENG gebouwd

De woningen in dit project worden ‘BENG”gebouwd. BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Dit wil zeggen dat het gebouwgebonden energieverbruik bijna nul is. Het energiegebruik van huishoudelijke apparaten staat hier los van. De BENG vervangt de EPC die momenteel aangeeft hoe zuinig een gebouw is. BENG is strenger dan EPC en stelt afzonderlijke eisen aan het energiegebruik en de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie.

De voordelen voor u als bezitter van een BENG woning zijn onder andere de lagere energierekening en de constante temperatuur. Naast dat de woning goed geïsoleerd is en gebruik wordt gemaakt van dubbel glas en vloerverwarming is dit te danken aan extra toevoegingen aan de woning:

  • Er wordt gebruik gemaakt van een douchegoot WTW waarbij de warmte van het wegstromende douchewater wordt gebruikt om het koude douchewater alvast op te warmen;
  • Er worden CO2 sensoren geplaatst in de woonkamer en slaapkamers die de ventilatie naar behoefte aansturen;
  • Er wordt in elke verblijfsruimte een thermostaat geplaatst t.b.v. naregeling van de vloerverwarming.

Het doel van de BENG is het terugdringen van CO2 uitstoot van nieuwe gebouwen.

Duurzaam-wonen-Icon-extra-isolatie-Nieuwbouw-Westvaartpark

Goede isolatie

Goede isolatie werkt als een warme deken om de woning. Daardoor is er minder energie nodig om de woning op temperatuur te houden in de winter. De muren zijn daardoor ook warmer, wat in de winter zorgt voor een aangename temperatuur in de woning.

Daarnaast letten we bij de bouw van een nieuwbouwwoning extra op kierdichting. Dit voorkomt ongewenste luchtstromen. Zo wordt bespaard op de energiekosten en blijft de woning in de winter lekker warm en in de zomer heerlijk koel.

Duurzaam-wonen-Icon-warmtepomp-Nieuwbouw-Westvaartpark

Bodemwarmtewisselaar met individuele warmtepompen

In Westvaartpark wordt ‘gasloos’ gebouwd. In plaats van de bekende CV-ketel zullen de woningen worden verwarmd met een individuele warmtepompinstallatie. Deze installatie bestaat uit twee onderdelen: 1. Een warmtepomp voor de verwarming en warmtapwaterbereiding en 2. Een bodemwisselaar. De warmtewisselaar bestaat uit een leiding die in de bodem is gebracht welke warmte aan de bodem onttrekt welke wordt gebruikt om de verwarming te voeden of de boiler te laden. Dit is een bijzonder efficiënte en duurzame wijze van verwarmen.

Duurzaam-wonen-Icon-vloerverwarming-Nieuwbouw-Westvaartpark

Laagtemperatuur verwarming

Bij vloerverwarming komt de warmte in uw woning niet meer van radiatoren aan de muur, maar van de vloer onder uw voeten. Heerlijk comfortabel! Bovendien zijn er geen radiatoren meer nodig, wat ruimte bespaart en u meer vrijheid geeft om uw woning in te delen. Vloerverwarming is energiezuiniger dan radiotoren. Dankzij het grote verwarmingsoppervlak van de vloer kan de warmte namelijk op een lagere temperatuur verspreid worden.

Duurzaam-wonen-Icon-warmteterugwinning-Nieuwbouw-Westvaartpark

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning

Voor een goede luchtkwaliteit moet uw huis het hele jaar door geventileerd worden. Ventilatieroosters in de kozijnen kunnen in de winter onaangenaam zijn. Bovendien dient de koude buitenlucht door de verwarming op kamertemperatuur
gebracht te worden. Dit kan slimmer. Met een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt de warmte van de afvoerlucht gebruikt om de verse buitenlucht op te warmen. Hierdoor is de lucht die in uw woning komt warmer. Dat voelt aangenamer aan en het scheelt behoorlijk in de energiekosten om uw huis te verwarmen.

Met dit systeem zijn er geen luchtroosters in de gevel nodig, waardoor geluiden van buiten niet eenvoudig de woning in kunnen komen. Vanzelfsprekend kun je ook in alle ruimten van je woning ramen openen om te ventileren als je dat wilt.

Zoekvenster sluiten